Yok Deve!

Umman'in develeriUmman seyahatinde karşimiza çikti bu mahlukatlar. Çölde kutup ayısı görecek degiliz ya, develer heryerde, özgurce geziyorlar. Çocukluğumda, babaannem anlatırdı deve hikayelerini. Kücükken görmüş, köyden geçen deve kervanını. Annesinin nasil koşupta -kısmet getirsin diye- deveden tüy kopardıgını, bunu saklaması icin babaanneme vermesini. Köylulerin nasıl deve idrari topladıklarını ve bunu ellerine, ayaklarına sürmelerini anlatir dururdu. “Eller, ayaklar pamuk gibi olurdu, kurban oldugum” derdi. Belki bu kervanlardan kalmadı Anadoluda ama develer tam karsimdaydı Umman çöllerinde. Aslinda iki deve cinsi var; tek hörgü çlü ve cift hörgüçlü olarak birbirinden ayrılıyorlar. Çift hörgüçlüler sadece Moğolistan’da ve Avustralya’da var. Tek hörgüçlüler ise Afrika ve Ortadoğuda. Hörgüçlerinin içi aslinda yağ dolu. Açlığa, susuzluğa günlerce dayanırlarmıs. Umman’li soforumuz, bu develerin çok yaklasirsak ısırabilecekleri uyarisini yapmisti. Susamış bir deve, kaybettiği sıvıyı telafi için birkaç dakikada yüzlerce litre suyu birden içtiğide söylenir. Okadar suyu ben içsem cölde çatlarimdim valla.

Uzun seneler yurtdışında seyahat sirketlerinde calistim. Ülkeme döndum ve tekrar rehberlige basladim, burası da benim blogum. Datça’da yaşıyorum, Dünyayi geziyorum. Belki bir gün beraber gezeriz, ne dersiniz?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sliding Sidebar

Profesyonel Turist Rehberi, Gezgin

Profesyonel Turist Rehberi, Gezgin

Dünyayı Geziyorum.. Herkes Eyfeli yazar, Roma'yı paylaşır. Burası benim blogum. Butik tavsiyeler veriyorum, kimsenin gitmediği yerlere gidiyorum. Datça’da yaşıyor, Dünyayi geziyorum. Belki bir gün beraber gezeriz, ne dersiniz?