8. yuzyıldan itibaren İsveç, Norveç, Danimarka ve Izlanda’yı içine alan bölgede Vikingler olarak bilinen bir kavim hüküm sürmüş. Yüzlerce yıl, batıda Britanya, Gröland hatta Kuzey Amerika’ya kadar ulaşarak sömürgeler kurmuşlar. Günümüzde İskandinavya denilen bölgedeki üç ülke, Vikinglerin kendi ataları olduğunu söylemekteler. Danimarka, Norveç ve İsveç viking soyundan geldiklerini kanıtlamak için uğraşıp duruyorlar.
Isveç’li Vikingler.
Avrupa birliğinin, yüzölçümüyle 3. büyük ülkesi olan İsveç, viking olmalariyla gurur duyan bir millettir. Vikinglerin bir çok tarımsal araziyi kullanmalari ve nehirlerden faydalanmaları, özellikle Finlandiya sınırlarına kadar göç ettikleri ve yerleştiklerini biliyoruz. Bu Isveç’li Vikinglerin maceraları Isveç’te bulunan birçok dikilitaşta anlatılmış.
Bugün Isveç’in her noktasında Viking izlerine rastlarsınız. Başkentleri Stockholm yirmidörtbin ada üzerine kurulmuş bir şehirdir. Bu adaların üzerinde geleneksel İsveç folklorunu ve evlerini anlatan Skansen adlı, müthiş bir açıkhava müzesi vardır. Bu müzede tüm İsveç kültürü anlatılır. Sadece Isveç’te yasayan hayvanların bulunduğu bir hayvanat bahçeside mevcuttur.
Vikingler deniz tutkusu İsveç halkınada geçmiş, zamanında muhtesem gemiler inşaa etmişlerdir. Bunlardan en ünlüsü ise, şüphesiz Vassa gemisidir. Daha ilk seferinde batan gemiyi, 333 yıl sonra battığı denizden çıkarıp sergilemişlerdir. Stockholm’ün en görkemli müzesi haline gelmiş Vassa, kaçırılmaması gereken bir tarihi serüven sunar bizlere.
Iskandinavya’nın en küçük krallığı Danimarka.
I. Harald, tarihte mavi diş Harald diyede bilinir, zamanında büyük bir İskandinavya krallığı kurar. Damarlarındaki Viking kanı sayesinde birçok ülkeyi ele geçirir. Günümüzde minik bir ülke olan Danimarka’nın zamanında birçok devlete kök söktürmüş ve buyruk altına almıştır. Ülkemizdeki büyükşehirlere nazaran aslında minnacık bir büyüksehri ve başkenti vardır. Kopenhag, beş milyonluk Danimarka nüfusunun nerdeyse yarısını barındırır. Oresund deniziyle Isveç’ten ayrılır. Danimarka’nın en şirin kasabalari bu Sont boğazınında olduğu Oresund denizi kıyılarındadır. Bunlardan en ünlüsü Helsingor adlı kasabadır. Boğazın en dar noktasına insaa edilen ünlü Kronborg kalesi, Shakespear’in Hamlet eserine konu olmuştur. Hillerod adlı kasabada ise Danimarka’nın en ünlü şatosu Frederiksborg yer alır. Gerek mimarisi, gerek içindeki sergileriyle sizleri bir ortaçağ masalının içine çeker bu kale.
Büyük Viking, Norveç.
1960’lı yıllara kadar çok fakir yaşayan, kuzey denizinde buldukları petrol ve doğal gaz sayesinde refaha kavuşan Norveç, gerek konumundan gerekse yüzölçünden dolayı, İskandinavyanin büyük abisi gibidir. Ataları Vikingler gibi en büyük besin kaynaklari deniz ürünleridir. Özellikle Norveç somonu tüm dünyada ün salmış pembe etli yaklaşık 1 m’lik bir balıktir. Bu balıklar Norveç’in kuzeyinde taze olarak avlanıp, kargo ucaklariyla japonya’ya götürülüp, tokyo balık pazarında satilir. Ülkenin dörte üçü kayalık, dağlık arazi, su ve bataklıklarla kaplıdır. Özellikle denizden yüzlerce kilometre içeri giren fijord olusumları, muhtesem bir görsel şölen sunar. Bunların en ünlüleri, kuzeyde bulunan Flam kasabasında ve Bergen şehrinde görülür.
Eğer yolunuz Flam adlı kasabaya yaz aylarında düşerse, ünlü dağ trenine binin ve fiyord’da bir tekne turu yapın. Dillerinde küfürlü hiç bir sözcük olmayan, yasadiklari yeri, cennet kabul eden Vikingleri yad etmeyi de unutmayın.
Kısa kısa İskandinavya…
* Avrupa birliği olmalarına rağmen, Iskandinavya’da euro kullanılmaz. Her üç ülkenin ayrı para birimi vardır.
*Yaz kış fark etmez, bol bol yağmur yağar. Ağustos ortasında Norveç’te kazak ile gezebilirsiniz.
*Bol bol balık tüketirler, kahvaltıda balık görürseniz şaşırmayın, tadına bakın.
*Pahalı ülkelerdir. Orta halli bir lokantada iki kap yemek 200-300 liraya gelebilir. Vergiler inanılmaz yüksektir.
*Isveç’te gece 22:00’dan sonra hiçbir dükkan içki satmaz.
*Güneşi az gördüklerinden olsa gerek, pek konuşmazlar, dışarda pek gezmez ve sosyalleşmezler.